Dikke klieren achter de kaak

Mijn pony, bijna 9, heeft regelmatig dikke klieren (?) achter de kaak (aanhechting hals?). Ook soms tussen de kaken en soms zijn de kuiltjes boven de ogen ook opgezet. Vooral bij warm weer. Wat zou dat zijn en is het erg?
Het tweede probleem, wat misschien met het vorige samenhangt is dat mijn pony af en toe kortademig is. Mijn pony staat nu weer in het land, maar soms, vooral als het mooi weer is, lijkt hij zwaar te ademen wanneer ik hem van het land haal. Hij hoest niet, maar hij is met dat warmere weer wel vaker kortademig en hij is wat sloom. Als ik hem vergelijk met andere pony’s vind ik dat hij sneller moe is en dat het langer duurt voordat hij na een galopje herstelt. Verder lijkt hij niet ziek, hoewel soms wat doorzichtig, waterig snot in de neusgaten komt. Heeft hij iets aan zijn longen of is er iets anders aan de hand ?

Nadere informatie: hij vindt het fijn om laag met zijn hoofd te lopen. Het afbuigen met zijn nek als hoogste punt, dat lukt maar moeilijk. Soms lukt het wel, maar andere dagen maakt hij zich heel sterk, en gaat hij in verzet als ik hem zou dwingen. Ik weet wel dat hij vrij fel reageert op allergische prikkels. Hij heeft zomereczeem wat de laatste 5 jaar is ontstaan en jaren erger is geworden. Hij had vorige zomer enorme bulten over zijn lichaam, die zwellingen verdwenen dan na verloop van tijd. Met dat stoffige weer, hoestte hij ook soms, vooral als er meer van hem gevraagd werd met aan de teugel rijden.

Je pony heeft verdikte/opgezette speekselklieren. Dit kan verschillende oorzaken hebben:


Heeft u vragen, neemt u dan contact op met Gijsbert van der Marel, dierenarts van Simicur

Telefoon:
06 55381867
Email: info@simicur.nl

Voor onze dierenartspraktijk en behandelingen kijkt u op: http://simicur.nl
dierenarts