Ik heb een vraag over mijn twee katten, niet zozeer over hun gezondheid, maar over hun gedrag. Wij hebben twee katten thuis, de één is 10 jaar en de ander is 5 jaar, het zijn allebei gecastreerde mannetjes. Toen de oudste vijf jaar was, kwam de jongste erbij. Ze gingen toen niet zo erg gezellig met elkaar om, ze meden elkaar een beetje en de oudste deed nogal chagrijnig tegen ons (krabben en bijten). Maar na verloop van tijd gingen ze steeds beter met elkaar om, ze stoeiden soms een beetje en snuffelden aan elkaars neus en de oudste kat deed ook weer wat liever tegen ons. Tot een paar dagen geleden ze plotseling heel serieus aan het vechten zijn geslagen. De jongste kat is nu heel agressief tegenover de oudste, terwijl hij altijd juist heel lief was. Nu is de oudste kat heel bang en ze vechten nu al een paar dagen de hele tijd met elkaar. Wij vragen ons af hoe het mogelijk is dat twee katten, die altijd goed met elkaar omgingen, van de ene minuut op de andere zo agressief doen tegen elkaar. Zou het kunnen liggen aan een andere geur die de oudste kat afscheidt of iets dergelijks? En wat kunnen wij het beste doen, moeten we het de katten uit laten vechten, of ze telkens uit elkaar halen?

Van het gedrag van katten ben ik niet tot in detail op de hoogte, maar bij deze plotse agressie kan ik de volgende mogelijkheden bedenken:

  • Het bepalen van de hiërarchie, doordat de jongere kat zijn territorium wil uitbreiden nu de andere kat wat ouder wordt.
  • De aangevallen, oudere kat is zwak of ziek en wordt derhalve niet meer geaccepteerd.
  • De aangevallen kat ruikt anders (is een vreemde geworden) voor de aanvaller. Dit komt vaak voor als één kat bij een dierenartspraktijk is geweest.

Afhankelijk van de oorzaak van het vechten, kun je het volgende doen:

  • tranquicur geven kan de jongere kat wat rustiger maken. De katten zullen het verder zelf moeten uitvechten, dit kan weken duren. Wordt het echt te ernstig, probeer dan m.b.v. water te sproeien een gevecht te stoppen. Zorg voor meer bezigheden voor beide katten, bijvoorbeeld speeltjes met lekkers erin of een hoge klimpaal, zodat ze wat meer afgeleid worden en hun vechttactieken elders op uitoefenen.
  • Laat je oudere kat nakijken door een dierenarts, zodat je er zeker van bent dat er geen sprake is van ziekte. (Wat vaak gedaan wordt, is de andere kat ook meenemen naar de dierenarts, zodat deze dezelfde geur mee naar huis neemt, wat de kans op vechten naderhand vermindert).
  • Breng de geur van de jongere kat op de oudere en andersom. Wrijf hiertoe een droge doek over de jonge kat heen, wrijf deze geur weer over de oudere kat heen en daarna dezelfde doek weer over de jongere kat. Dit kan helpen elkaars geur weer te herkennen en accepteren (dit kan wel enkele dagen duren).