Graag zou ik wat informatie willen hebben over een slijmbeursontsteking. Het paard wat ik pas gekocht heb is behandeld met een ontstekingsremmer en een injectie cortisol. De ontsteking zit net boven de hoef. Ik vraag me af wat er behalve rust en drie maal daags wandelen nog meer aan te doen is.
De dierenarts heeft mij overigens geadviseerd om egg-bar hoefijzers te laten onderzetten. Ik heb hier zelf een slecht gevoel over, omdat deze zwaarder zijn n ik heb vernomen dat zij daardoor een grotere kans heeft om uit te glijden op de wei. Misschien dat u hiermee ervaring heeft en mij meer advies kunt geven.

Een slijmbeursontsteking is in de regel een ontsteking van het vlies dat het gewrichtskapsel van binnen bekleedt en gewrichtsvloeistof afscheidt. De latijnse benaming is synoviïtis. Het gevolg is vaak dat de gewrichtsvloeistof een zogenaamd sereus karakter krijgt, d.w.z. minder slijmerig, en hierdoor een slechter smerend vermogen.
De chemische behandeling houdt vaak in dat er hormonen en antibiotica in het gewricht worden gespoten, later eventueel gevolgd door het spuiten van hyaluronzuur (kunstmatige gewrichtsvloeistof). Vooral de behandeling met cortisol vind ik af te raden vanwege de mogelijke ernstige bijwerkingen.
De biologische behandeling, zoals ik die toepas, bestaat uit lasertherapie, door het stimuleren van de doorbloeding en daarmee het afvoeren van het ontstekingsmateriaal. Dit in combinatie met het biologisch middel osteocur. Om de erste pijn te verlichten kan in het begin ook nog het kruid duivelsklauw (door het voer) gegeven worden. Mogelijk moet ook nog de stand van de hoef door de hoefsmid worden gecorrigeerd. Eggbar ijzers worden gebruikt bij problemen van de kogels, nl. om de kogels te ondersteunen. Omdat het probleem bij jouw paard eerder in het hoefgewricht zit, lijken Eggbar ijzers mij niet voor de hand liggend. Ik zou dan eerder een beslag geven waardoor ze makkelijker over de toon rolt.