Ik heb sinds vorig jaar een (toen) 9 jarige ruin, waarschijnlijk een engelse volbloed. Het is een vrolijk, rustig paardje, maar tegelijkertijd heel druk met rijden. Bij de vorige eigenaar, waar hij 2,5 jaar gestaan heeft, stond hij op stal of in een paddock met zand, maar niet in de weide. Bij mij loopt hij inmiddels (na een lange overgangsperiode) 24 uur per dag in de wei, behalve met heel slecht weer. En in de herfst/winter gaat hij wel op stal, echter met zoveel mogelijk weidegang.
Nu heeft hij sinds enkele maanden regelmatig een opgezwollen hoofd/nek. Er zit allemaal vocht vanaf zijn mond tot aan de overgang hoofd/hals. Er is geen verband tussen een bepaalde weide, en ook het voer is niet veranderd. Met rijden is hij nog net zo actief, alleen het rond rijden gaat door de vochtophopingen natuurlijk niet goed. Het maakt niet uit of ik wel of niet rijd, hij is heel vrolijk ondanks zijn zwellingen. Het doet volgens mij ook geen pijn als je er op duwt. Het komt spontaan opzetten, duurt enkele dagen en gaat vervolgens weer langzaam weg. Het scheelt wel 2 tot 3 gaatjes in de maat van mijn hoofdstel, zo dik wordt het. Hij hoest niet, eet ook gewoon zijn krachtvoer en gras op. De vorige eigenaar zegt het nog nooit gezien te hebben. Volgens het keuringsrapport van de dierenarts waren ook zijn longen goed. De laatste 3 weken wordt zijn vacht echter doffer en vind ik hem wat slomer. Onze dierenarts denkt aan een allergie, maar waarvoor is niet bekend.

Zo van afstand kan ik aan twee oorzaken denken:

  • Een onsteking van de luchtzakken (= uitzetting van de buis van Eustachius), waardoor zich lucht of vocht in de luchtzakken ophoopt en dan krijg je vooral een verdikking onder het oor.
  • Het meest waarschijnlijk echter lijkt mij stuwing van bloed c.q. weefselvocht t.g.v. een slechte bloedafvoer. Dit kan optreden wanneer de afvoerende bloedvaten zijn vernauwd of wanneer het hart onvoldoende capaciteit heef.

Mijn advies is: het hoofd behandelen met lasertherapie, anemiacur door het voer geven en het hoofd inmasseren met spiergel.