De natuurlijke behandeling van angst / verlatingsangst bij de hond

Verlatingsangst is een typische “beschavingsziekte” bij honden. Vroeger hadden honden er geen enkel probleem mee om alleen gelaten te worden en om heel de dag buiten in een kooi te zitten. Hun taak was immers te waken. Tegenwoordig nemen echter meer en meer mensen een hond als gezelschapsdier. Het kan problemen opleveren als de hond de aanwezigheid van de baas als vanzelfsprekend beschouwd. Deze honden hebben nooit geleerd om alleen thuis te zijn: er was immers altijd iemand in huis. Anderzijds kan het ook gebeuren dat sommige honden verlatingsangst krijgen omdat ze iets traumatisch hebben meegemaakt. Andere angsten die geregeld bij honden voorkomen zijn angst voor onweer en angst voor vuurwerk.

Angst en verlatingsangst is een gedragsstoornis. Het kan zich op verschillende manieren uiten, maar meestal blaffen of huilen de honden. Dit kan aanhouden tot de baas thuis komt. Vaak gaat verlatingsangst gepaard met vernielzucht of met onzindelijkheid.

Behandeling: het kan een moeilijke opgave zijn om een hond van zijn verlatingsangst af te helpen. Men moet de hond trachten aan te leren dat hij alleen thuis kan blijven. Honden die erg onzeker en aanhankelijk zijn kunnen de eigenaar de hele dag achtervolgen en willen constant zo dicht mogelijk bij het baasje zijn. Probeer dit gedrag af te leren.

Ter ondersteuning kan tranquicur worden gegeven. Bij verlatingsangst 2 keer daags 25 druppels door het voer en bij andere angsten 4 ml direct in de bek geven, eventueel om het uur herhalen.