De natuurlijke behandeling van ataxie en verlamming bij de hond

Ataxie is een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij de zenuwvoorziening naar de spieren van de ledematen is verstoord, zodat er geen regelmaat meer is in de coördinatie van de benen bij het lopen. Het dier loopt dan als een ‘dronkenman’, of de achterbenen kunnen niet meekomen met de voorbenen. De oorzaak kan gelegen zijn in de hersenen (cerebellaire ataxie bij enkele hondenrassen) of in het ruggenmerg (Lumbo sacraal stenose bij honden, ongeluk met de wervelkolom).

Ook oudere honden kunnen een acute aanval van ataxie krijgen waarbij ze lopen alsof ze dronken zijn of soms zelfs omvallen en niet meer overeind kunnen komen. Vaak bewegen de ogen met een vaste regelmaat van links naar rechts, of van boven naar beneden in de oogkassen. De oorzaak is niet altijd bekend. Hoewel een ernstige afwijking niet geheel kan worden uitgesloten herstellen de meeste dieren met deze aandoening spontaan, vaak treedt al binnen 24-48 uur verbetering op. Bij de oudere honden van enkele grotere rassen (herder, labrador) komt daarnaast ataxie als gevolg van een vernauwing van het wervelkanaal tussen de laatste rugwervel en het heiligbeen voor. Deze aandoening wordt wel “lumbo sacraal stenose” genoemd. Bij deze aandoening aan de onderrug wordt het wervelkanaal nauwer, waardoor het zenuwstelsel van de achterhand klem komt te zitten en steeds minder goed functioneert. De hond krijgt dan een meer slepende gang. De eigenaar hoort de nagels over de grond slepen en kan dan ten onrechte denken dat de nagels te lang zijn.

Behandeling: Voor de behandeling van het zenuwweefsel is neuralcur het aangewezen middel. Daarnaast is het verstandig om de conditie te ondersteunen door middel van anemiacur.