De natuurlijke behandeling van braken / overgeven bij de hond

Bij braken of overgeven gaat de maaginhoud via de slokdarm naar buiten. Het gaat om een actieve reflex waarbij de maag, slokdarm en strottenhoofd betrokken zijn. Braken is een symptoom en geen ziekte. Vele ziektes kunnen braken tot gevolg hebben. De meest frequente oorzaken van braken zijn een maagontsteking, ‘iets verkeerds gegeten hebben’ of te veel gegeten hebben. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer alle maag- en darmproblemen, parasieten, problemen van de lever of de alvleesklier, nierproblemen, sommige ziektes ter hoogte van het centrale zenuwstelsel, infecties van het voortplantingsstelsel.

Behandeling: De behandeling hangt af van de oorzaak. Meestal zal het braken vanzelf stoppen na één of enkele dagen. Men zal de hond daarom gedurende een dag geen eten geven, aangevuld met gastricur. Indien het braken aanhoudt in combinatie met diarree moet men letten op uitdroging (elasticiteit van de huid), in dat geval moet de hond extra vocht toegediend krijgen.

Let op: Bij een bestaande wormbesmetting zal de hond geregeld slijm met gal overgeven, vooral ‘s morgens vroeg. Dan is het aan te raden om naast een ontwormingskuur, de hond ook digesticur te geven.