De natuurlijke behandeling van chronische bronchitis / COPD of astma bij de hond

Chronische bronchitis of te wel COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) begint als een verkoudheid, maar gaat niet over en de honden blijven hoesten. De hoest varieert van af en toe hoesten, tot zeer frequent hoesten in combinatie met ademnood. Bij het hoesten wordt veelal taaie gele slijm opgegeven, of heeft de hond een geel/witte neusuitvloeiing.

Behandeling: Chronische bronchitis moet door stomen/inhaleren met etherische oliën worden behandeld. Ten gevolge van het chronische verloop van de aandoening moet het dier gedurende langere tijd worden geïnhaleerd. Daarnaast krijgt de hond glandulacur en hoestmix.

Let op: Chronisch hoesten kan ook worden veroorzaakt door een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of schimmels. De honden vertonen dan ook veelal een allergische huidreactie. In dat geval bestaat de behandeling uit inhaleren, allergicur en hoestmix.

Let op: Chronisch hoesten kan ook optreden bij vocht in de longen ten gevolge van hartfalen, andersom kan chronische bronchitis leiden tot doorbloedingsstoornis van de longen, waardoor hartinsufficiëntie kan optreden. Daarom is het bij honden altijd raadzaam om bij chronische bronchitis naast glandulacur ook anemiacur te geven.