De natuurlijke behandeling van groeipijn bij de hond

Groeipijn is een aandoening die voorkomt bij honden in de groei. Honden die volledig zijn uitgegroeid (kleine rassen na een jaar en grote rassen na anderhalf jaar) kunnen geen last meer krijgen van groeipijnen. Door het groeien van het bot kan de bloedcirculatie verstoord geraken, hierdoor kan het gebeuren dat het botvlies (periost) op een enkele plaats losraakt van het bot. Omdat het beenvlies zeer gevoelig is, zal dit proces als zeer pijnlijk worden ervaren, zeker als het loslaten van het beenvlies in de buurt zit van een spieraanhechting. Deze pijn wordt groeipijn genoemd.

Groeipijn kan zich op vele verschillende manieren uiten, de intensiteit van de klachten kan wisselen in de tijd en ook de pijn per ledemaat kan verschillen. Meestal loopt de hond met groeipijn kreupel (dan wel, dan niet) zonder dat er wat gebeurd is. In enkele gevallen kunnen de verschijnselen ernstig zijn (niet willen lopen, koorts en niet willen eten). Het lichamelijke onderzoek brengt dan uitsluitsel, omdat bij aftasten blijkt dat de ledematen wat gevoelig zijn, vooral rond de gewrichten, maar vooral dat de lange pijpbeenderen (spaakbeen, scheenbeen) erg gevoelig zijn bij directe druk op het beenvlies.

Behandeling: De behandeling bestaat uit osteocur in combinatie met duivelsklauw. osteocur heeft een regulerende werking op de botontwikkeling en botstructuur en duivelsklauw heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Ter preventie is het van belang om PupBalance te geven. De kans op groeipijn wordt verminderd als de pup vanaf het spenen (dus nog bij de moeder) dit voer te eten krijgt.