De natuurlijke behandeling van hernia bij de hond

Bij een hernia verdwijnen tussen bepaalde wervels van de wervelkolom de tussenwervelschijven, of krijgen deze schijven uitstulpingen. Hierdoor komt op bepaalde plaatsen het zenuwweefsel klem te zitten, hetgeen pijn en mogelijk zelfs zenuwuitval kan veroorzaken. Vaak zit de hernia in het achterste gedeelte van de wervelkolom en zien we dat het laatste stukje van de rug afhangt. Ook kan de hernia in de hals zitten. De hond houdt de nek stijf, beweegt de kop nauwelijks, jankt bij aanraking; ook struikelt het vaak met een voorpootje, indien er lichte uitvalsverschijnselen zijn.
Hernia bij de hond wordt ook wel teckelverlamming genoemd, naar het feit dat teckels vanwege hun relatief lange rug erg gevoelig zijn voor het krijgen van een hernia. Vooral traplopen kan bij een teckel aanleiding geven tot een hernia.

Klachten van een acuut optredende pijnlijkheid bij de hond wijzen op een hernia. Dit doet zich soms al voor als men de hond alleen maar aanraakt of aait. Soms valt op dat bij het oppakken de hond zich verzet, een harde gespannen buik heeft, en zelfs gaat gillen of bijten. Ook kan de hond steeds stokstijf in een bepaald positie blijven staan met de nek gestrekt naar voren. Een geringe kreupelheid of pijnlijkheid wordt hierbij soms opgemerkt. Hij wil niet meer in de auto springen, hij komt moeilijk uit de mand, of kan het voer niet meer van de grond eten.

Anderzijds kan een toenemende verlamming in de achterhand beschrijven, het als een dronkeman lopen, de ondervoet dubbel geklapt op de grond zetten, slepen met de achterbenen, incontinentie of juist niet kunnen plassen, soms ook een totale verlamming en gevoelloosheid in alle benen waarbij de hond dus liggend binnen wordt gebracht. Dit kunnen allemaal uitingen zijn van problemen in de wervelkolom.

Behandeling: een natuurlijke behandeling van hernia van de rug te behandelen met neuralcur in combinatie met osteocur. In acute gevallen 4 keer daags 20-25 druppels door het voer en later 2 keer daags 20-25 druppels door het voer van iedere tinctuur.