De natuurlijke behandeling van nierproblemen / nierinsufficiëntie bij de hond

Een belangrijke functie van de nieren is het filteren en verwijderen van afbraakstoffen uit het bloed en deze uitscheiden via de urine. Bij een nierinsufficiëntie is sprake van een verminderde nierfunctie, waardoor afbraakproducten zich kunnen gaan ophopen en nuttige stoffen verloren gaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Acute of plots optredende nierinsufficiëntie: plotse erge lusteloosheid, geen urineproductie meer, door een duidelijke oorzaak die de functie van de nier belemmert, bijvoorbeeld een niersteen die de urinewegen blokkeert, het opnemen van toxische stoffen (zoals antivriesvloeistof), extreme uitdroging zodat er te weinig bloed door de nieren stroomt.
  • Chronische of langdurige nierinsufficiëntie: dit is een slepende ziekte waarbij de functionele delen (nefronen) van de nieren langzaam afsterven. Dit is de meest frequente vorm van nierinsufficiëntie. Het meest typische symptoom is polyurie / polydipsie: de nieren kunnen het water niet meer resorberen uit de urine, zodat het dier heel veel moet drinken om zijn watergehalte op peil te houden. In het eindstadium van de ziekte zal de urineproductie stilvallen. Andere symptomen van chronische nierinsufficiëntie zijn lusteloosheid, braken en gewichtsverlies.

Behandeling: Het is van groot belang het dier speciale voeding (senior balance of BioFlakes) te geven. Een nierdieet is rijk aan calorieën en vitaminen, maar is eiwitarm. Het voedsel dient bovendien gemakkelijk verteerbaar te zijn. Dit beperkt waterverlies via de ontlasting, zodat meer ongeconcentreerde urine geproduceerd wordt. Ter natuurlijke ondersteuning van nierproblemen kan urogenicur in combinatie met digesticur toegepast worden. Dit stimuleert de nierfuncties en het dier zal door gebruik van deze middelen weer afvalstoffen kwijtraken.