De natuurlijke behandeling van spondylose bij de hond

Spondylose is een aandoening van de wervels, waarbij aan de zijkanten en aan de onderzijde van het wervellichaam extra bot wordt gevormd. De gewrichten verstijven op den duur door verbening, hetgeen in een vroeg stadium, bij röntgenonderzoek, al zichtbaar is. Deze afwijking komt vaak voor op latere leeftijd, voornamelijk bij de middelgrote en grote rassen. Bij Boxers wordt het vaak aangetroffen en daarbij kan het al op jonge leeftijd optreden (1-2 jarige leeftijd).

Het bewegen van de rug wordt pijnlijk wat zich bijvoorbeeld uit in het feit dat de hond niet meer in de auto wil springen of geen trap meer wil lopen. Ook ziet men stijfheid bij het overeind komen na enige tijd gelegen te hebben. Met behulp van röntgenopnamen kan geïnventariseerd worden op welke plaatsen en in welke mate de aandoening aanwezig is. Zelden is er sprake van beschadiging van de zenuwen die in de directe nabijheid van de wervellichamen lopen. Zenuwuitval is dan ook een zeldzaam waargenomen symptoom. Wel kan door de toegenomen weefseldruk in de directe omgeving van de zenuw pijn ontstaan. Uiteindelijk kunnen wervels met elkaar vergroeien, de bewegelijkheid is dan verloren maar de irritatie neemt door de verstijving wel af.

Behandeling: Spondylose is natuurlijk/biologisch niet te genezen, maar wel zodanig te behandelen dat de hond zich nog normaal kan bewegen. Hiervoor is de combinatie neuralcur en duivelsklauw de aangewezen behandeling.