De natuurlijke behandeling van blaasgruis en blaasstenen bij katten

Katten zijn erg gevoelig voor blaas- en urinewegproblemen, waarbij zouten in de urine uitkristalliseren tot kristallen, die tot blaasstenen en/of blaasgruis kunnen leiden. Deze aandoeningen worden verzameld onder de naam FUS of Feline Urinary Syndrom. FUS leidt tot blaasontsteking. Zowel poezen als katers kunnen problemen krijgen, maar bij katers – en dan vooral gecastreerde – bestaat het gevaar dat blaasstenen de urineweg afsluiten.
Katten met FUS vertonen typische symptomen van blaasontsteking: ze urineren vaak en altijd kleine beetjes. Vaak zit er bloed in de urine en plast de kat naast de kattenbak. Mannelijke katten likken zich vaak aan de penis. Ze hebben duidelijk moeite en pijn bij het plassen, of proberen te plassen zonder dat er iets komt en hebben een pijnlijke buik door en overvolle blaas. Katten met FUS hebben vaak kristallen en blaasgruis of -stenen. Indien er een obstructie van de urineweg ontstaat (voornamelijk bij katers) kunnen erge symptomen optreden omdat de kat niet meer kan urineren. De kat zal huilen van de pijn en continu proberen te urineren, zonder succes. Een obstructie van de urineleider is een spoedgeval en kan fataal zijn!

De meest voorkomende kristallen zijn Struviet (magnesiumammoniumfosfaat), vooral bij jonge katten. Een verhoogde concentratie zouten in de urine wordt bepaald door het eetpatroon van de kat (hoeveel hij eet en drinkt, wat hij eet en hoe hij eet. Dit eetpatroon bepaald de zuurgraad van de urine, die weer bepalend is voor het ontstaan van kristallen.Een tweede soort kristallen, die vooral bij oudere katten worden gezien zijn samengesteld uit calciumoxolaat. Door bacteriƫn kan blaasgruis tot blaasontsteking leiden. Andersom leidt een blaasontsteking niet tot blaasgruis.

Behandeling: Het is van groot belang het dier speciale voeding te geven met extra Taurine (CatBalance). Het voedsel dient bovendien gemakkelijk verteerbaar te zijn. Dit beperkt waterverlies via de ontlasting, zodat meer urine geproduceerd wordt. Verder moet men er voor zorgen dat de kat meer drinkt, desnoods moet het voer nat worden gemaakt.

Als biologische ondersteuning van blaasproblemen wordt urogenicur toegepast. Extra vit.C leidt tot een lichte verzuring van de urine, waardoor de kristallisatie van struviet wordt vertraagd.