De natuurlijke benadering van bronchitis bij katten

Bronchitis is een aandoening van de luchtwegen of bronchiën. Deze aandoening kan bij katten van alle leeftijden voorkomen en worden veroorzaakt door bacteriële infecties of door chemicaliën, stof en rook die beschadiging van het slijmvlies of een allergische reactie kunnen veroorzaken.

De kat heeft een droge hoest, afgewisseld met aanvallen van krampachtige hoest. In ernstige gevallen heeft de kat ademnood, waarbij hij door de bek moet ademhalen.

Behandeling: Chronische bronchitis moet door stomen/inhaleren met etherische oliën worden behandeld. Ten gevolge van het chronische verloop van de aandoening moet het dier gedurende langere tijd worden geïnhaleerd. Daarnaast krijgt de kat glandulacur en hoestcur.

Let op: Astma of allergische bronchitis is een allergische aandoening van de luchtwegen. Indien een astmatische kat in contact komt met een allergeen krijgen de kleine luchtwegen een allergische reactie en gaan samentrekken. Veel voorkomende allergenen zijn stof, pollen, rook, sigarettenrook en sprays van bijvoorbeeld parfum of vlooienspray. Ook stress kan een astma aanval uitlokken.

Bij een kat met astma trekken de kleine luchtwegen samen, waardoor de kat moeilijkheden met het inademen krijgt. De kat kan een fluitende ademhaling krijgen en gaat met wijd opengesperde neusgaten of met open mond ademen, met de kop omlaag en in zittende positie. Astma komt in aanvallen. Tussen de aanvallen lijkt de kat perfect normaal. Hoesten komt ook vaak voor bij katten met astma.

Bij allergische bronchitis wordt naast hoestcur ook allergicur gegeven.