De natuurlijke behandeling van niesziekte bij katten

Niesziekte is de meest voorkomende infectieuze aandoening bij katten. Het wordt veroorzaakt door een hele reeks bacteriën en virussen, de belangrijkste zijn het calicivirus, het herpes virus en de chlamydia bacterie. Niesziekte is uiterst besmettelijk en waar meerdere katten samenzitten kunnen echte epidemieën uitbreken, waarbij de katten veel niezen. Niezen komt echter niet bij alle dieren voor. Typisch komt de ziekte voor bij jonge kittens, maar dieren van elke leeftijd kunnen niesziekte krijgen. Waterige of etterige uitvloei uit ogen en neus treedt samen met het niezen op. De ogen kunnen door het etter volledig dichtkleven. In erge gevallen kan koorts en longontsteking ontstaan.

De veroorzakers kunnen ook de slijmvliezen van het maagdarmkanaal aantasten met diarree tot gevolg. Pijnlijke zweren op de tong kunnen optreden, waardoor de katten stoppen met eten en drinken. Vooral bij jonge kittens lijdt dit soms snel tot uitdrogingsverschijnselen met soms dodelijke afloop.

Het grootste probleem van niesziekte is dat er een chronische vorm kan ontstaan, vooral bij dieren die de eerste infectie opliepen als kitten. Deze katten kunnen hun leven lang van infecties van de ademhalingswegen lijden.

Behandeling: Katten met niesziekte worden behandeld met hoestcur. Deze behandeling wordt in chronische gevallen aangevuld met glandulacur en wanneer de ogen ontstoken zijn, met corneacur.