De natuurlijke behandeling van tandvleesontsteking / tandsteen bij katten

Tandvleesontsteking of gingivitis ontstaat in het overgrote merendeel van de gevallen door tandplak en tandsteen en kan optreden bij chronische nierinsufficiëntie of suikerziekte. Elke kat zal vroeg of laat last krijgen van tandplak en tandsteen.
Tandplak is een dun laagje materiaal dat zich afzet op de tanden. Indien dit materiaal verkalkt ontstaat tandsteen. De steeds groter wordende tandsteen kan het tandvlees wegdrukken zodat de tandwortel bloot komt te liggen. Tevens zullen bacteriën zich nestelen in het tandsteen en in een verder stadium ook het tandvlees, met infectie en ontsteking van het tandvlees tot gevolg. Uiteindelijk zal de tandwortel ook aangetast worden, waardoor de tand zal rotten en uitvallen. In zeer ernstige en onbehandelde gevallen kan deze infectiehaard zich uitbreiden en via het bloed verspreiden met zeer ernstige symptomen, zoals infectie van hartkleppen.

Behandeling: Preventie van tandsteen is gemakkelijker dan behandelen. digesticur door het voer optimaliseert de speekselvorming, met als resultaat een mindere gevoeligheid voor tandsteen. Is tandsteen eenmaal gevormd, dan zal het moeten worden verwijderd (ultrasoon of borstelen). Daarnaast heeft een natuurlijke behandeling met glandulacur en urogenicur een genezend effect op het ontstoken tandvlees.