De natuurlijke behandeling van artrose bij paard en pony

Artrose is een chronische ontsteking van een gewricht, waarbij het gewrichtskraakbeen versleten is. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, (synovia) is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Het kraakbeen kan geleidelijk verdwijnen van de gewrichtsvlakken, zodat het bot bloot komt te liggen. Hierdoor raakt het gewricht geïrriteerd en ontstaat een ontstekingsreactie, wat tot gevolg heeft dat nog meer kraakbeenschade ontstaat. Uiteindelijk kan er rondom het gewricht nieuw bot gevormd worden (wolkvorming op de röntgenfoto), dat soms zo massaal is dat de gewrichtsvlakken me elkaar vergroeien. Artrose kan in principe in alle gewrichten voorkomen, maar hoofdzakelijk in de gewrichten van de extremiteiten.

Herhaaldelijk lichte verwondingen aan het gewricht (kraakbeen en gewrichtskapsel) is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van artrose. Artrose kan ook optreden na een ernstige kneuzing of verdraaiing van het gewricht. Daarnaast speelt overbelasting en veroudering een belangrijke rol.

Artrose kan zich uiten in een plotselinge kreupelheid, die pas na lange tijd wegtrekt. In enkele gevallen is sprake van startkreupelheid, de kreupelheid kan echter ook aanhouden. Aftasten (palpatie) van het gewricht is voor het dier erg pijnlijk.

Behandeling: vanuit natuurlijk perspectief is een lichte vorm van artrose te behandelen met arthricur en osteocur. duivelsklauw zorgt daarnaast voor vermindering van de pijn en van de ontsteking. Bij ernstige artrose kan de pijn worden gereduceerd midels duivelsklauw en massage met spiergel.