De natuurlijke behandeling van ataxie bij paard en pony

Ataxie is een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij de zenuwvoorziening naar de spieren van de ledematen is verstoord, zodat er geen regelmaat meer is in de coördinatie van de benen bij het lopen. Het dier loopt dan als een “dronkenman”, of de achterbenen kunnen niet meekomen met de voorbenen. De oorzaak kan gelegen zijn in de hersenen (rhinopneumonie infectie bij paarden) of in het ruggenmerg (Wobbler bij paarden, ongeluk met de wervelkolom).

Bij paarden kan een infectie van de hersenen met het Rhinopneumonie virus leiden tot een volledige verlamming of tot ataxie in verschillende gradaties. Deze infectie kan op alle leeftijden optreden. Jonge paarden in de leeftijd van 2-4 jaar kunnen getroffen worden door dezelfde verschijnselen. Hierbij moet ook worden gedacht aan rhinopneumonie, want veelal zijn deze dieren geboren in een periode dat er een abortusuitbraak was in de stal ten gevolge van hetzelfde Herpesvirus. Deze jonge paarden kunnen echter ook leiden aan het Wobbler syndroom. Paarden met deze aandoening kunnen een hele reeks symptomen vertonen, van problemen bij het wisselen van de galop of het vloeiend halt houden tot een duidelijke onregelmatigheid van de achterhand. Hierbij is druk ontstaan op het ruggenmerg ter hoogte van de derde en vierde halswervel, door onbalans in de mineralenhuishouding ten gevolge van overvoeding bij jonge snelgroeiende paarden.

Behandeling: Voor de behandeling van het zenuwweefsel is neuralcur het aangewezen middel. Daarnaast is het verstandig om de conditie te ondersteunen door middel van anemiacur.