De natuurlijke behandeling Baarmoederontsteking / endometritis artrose bij paard en pony

Een baarmoederontsteking bij het paard verloopt vaak symptoomloos, in die zin dat het paard geen koorts heeft, niet ziek is en geen uitvloeiing heeft. Behalve wanneer de ontsteking wordt veroorzaakt door het vast blijven zitten van de placente na de geboorte van het veulen (aan de nageboorte blijven staan). In dat geval krijgt het paard snel koorts en zal gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. De symptoomloos verlopende baarmoederontstekingen worden veelal veroorzaakt door een moeilijke partus (geboorte) en lucht zuigen (niet volledig sluiten van de vulva = schaamlippen). Symptoomloos wil echter niet zeggen dat de merrie geen problemen heeft. Het belangrijkste is stijfheid in de achterhand, van voorbijgaande aard (stijf uit de box komen en na 15 minuten lopen alsof er niets aan de hand is), gevoelig voor het aanleggen van het been, gevoelig bij het poetsen van de buik en onregelmatige hengstigheid of niet hengstig worden.

Behandeling: Bij onregelmatige hengstigheid of niet hengstig worden, wordt bronscur gegeven. Bij een gevoelige buik wordt bronscur gecombineerd met het inbrengen van 15 ml bronscur in de schede met behulp van een pipet.

Let op: Een merrie die tijdens de hengstigheid zeer moeilijk te rijden is, heeft meestal pijn aan het hoofd, dat vooral tijdens de hengstigheid aanleiding geeft tot dwars gedrag. Dit wordt niet veroorzaakt door een baarmoederprobleem of door hormonale problemen, want de cyclus is meestal normaal. Paarden met dit gedrag moeten onderzocht worden op pijn en door middel van lasertherapie worden behandeld.