De natuurlijke behandeling van bloedarmoede en anemie bij paard en pony

Bij bloedarmoede (anemie) bevindt zich te weinig hemoglobine (Hb) in het bloed. Het hemoglobine is een eiwit, dat zich in de rode bloedcellen (erythrocyten) bevindt en zorg draagt voor de opname, afgifte en transport van zuurstof van de longen naar het lichaam en van koolzuur vanuit het lichaam naar de longen. Bloedarmoede is niet het hebben van te weinig bloed, maar van te weinig hemoglobine in de rode bloedcellen of van een te gering aantal rode bloedcellen in het bloed.

De belangrijkste bouwstof van het Hemoglobine is ijzer en een tekort aan ijzer leidt dan ook tot bloedarmoede. Een tekort aan ijzer kan het directe gevolg zijn van te weinig ijzer in de voeding, maar ook het gevolg van onvermogen het ijzer op te nemen of door een verhoogd verlies van reeds aanwezig ijzer. IJzertekort is echter niet de enige oorzaak van anemie, er zijn nog tientallen andere mogelijke oorzaken, merendeels zeldzaam tot zeer zeldzaam (bloedverlies, wormbesmetting, gebrek aan vit B12 en foliumzuur.

Een dier met bloedarmoede heeft veelal een slechte conditie, is snel moe en komt slecht op adem na intensief werken. Bij lichamelijk onderzoek valt vaak bleke slijmvliezen van mond en ogen op. De diagnose moet echter door middel van bloedonderzoek worden gesteld.

Behandeling: bloedarmoede is biologisch te behandelen met anemiacur in combinatie met digesticur en herbalmix. Een injectie met een vit. B preparaat (Medivitan) is een belangrijke ondersteuning bij de behandeling.