De natuurlijke behandeling van bronchitis / verkoudheid bij paard en pony

Verkoudheid komt bij paarden vaak voor en verloopt als een keelontsteking, gevolgd door een (acute) bronchitis. De oorzaak is altijd een infectie door een virus of een bacterie en treedt vooral op wanner een paard in contact komt met vreemde paarden (wedstrijden, keuringen of als een vreemd paard op stal komt). Meest voorkomende verwekkers zijn: herpes virus, influenza, verkoudheidsvirussen (rhinovirus, adenovirus, reovirus) en als secundaire verwekker Streptococcen bacteriën. Stof en ammoniak kunnen vervolgens een rol spelen bij het chronisch worden van de bronchitis.

Een verkoudheid/bronchitis begint veelal met onderdrukt hoesten en gaat gepaard met koorts (kan wel oplopen tot meer dan 40 graden) en verlies van eetlust. Na een paar dagen komt er een neusuitvloeiing (helder, wit tot groen). De keel is gevoelig en hoesten is door knijpen in de keel is gemakkelijk op te wekken. Binnen enkele dagen zal de koorts zakken en na iets meer dan een week zal het hoesten ophouden. Als er een bacteriële besmetting optreedt, zal het paard koorts blijven houden, wordt de neusuitvloeiing groen en houdt het hoesten aan.

Behandeling: De meest effectieve behandeling van een acute verkoudheid / bronchitis is inhaleren / stomen met etherische oliën. Wanneer bij het optreden van de eerste verschijnselen reeds wordt geïnhaleerd, zal de verkoudheid niet doorzetten. Daarnaast heeft hoestcur vooral effect op keelontsteking en glandulacur op bronchitis. hoestmix wordt gegeven ter nabehandeling van de verkoudheid.