De natuurlijke behandeling van chronische bronchitis, COPD, astma en dampigheid bij paard en pony

Chronische bronchitis of te wel COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) begint als een verkoudheid, maar gaat niet over en de paarden blijven hoesten. De hoest varieert van af en toe hoesten, alleen hoesten bij het begin van de training, tot zeer frequent hoesten in combinatie met ademnood. Bij het hoesten wordt veelal taaie gele slijm opgegeven, of heeft het paard een geel/witte neusuitvloeiing. De chronische bronchitis wordt in stand gehouden door stof (paard wordt kortademig wanneer de stal wordt opgestrooid of als de rijbak stoffig is) of ammoniak (het paard hoest vrijwel altijd vroeg in de ochtend wanneer het op stal staat). Als het hoesten niet wordt behandeld kan de chronische bronchitis overgaan in dampigheid. Dit is een aandoening die men nauwelijks meer ziet optreden en mag niet worden verward met kortademigheid, waarbij ook een sterke buikademhaling is te zien (niet te verwarren met de zo gevreesde dubbelslag).
Dampigheid is emfyseem, een aandoening van de longen waarbij de elasticiteit van de longen is verdwenen en waarbij de luchtblaasjes nauwelijks of geen zuurstof meer kunnen opnemen uit de ingeademde lucht. Daarnaast heeft het dier moeite met uitademen, het moet de uitademing ondersteunen met de buikspieren (dubbelslag).

Behandeling: Chronische bronchitis moet door stomen/inhaleren met etherische oliën worden behandeld. Ten gevolge van het chronische verloop van de aandoening moet het dier gedurende langere tijd worden geïnhaleerd. Daarnaast krijgt het paard glandulacur en hoestmix. Daarnaast moet het stalstrooisel worden vervangen door vlas, houtkrullen of rubbermatten en moet het hooi worden natgemaakt of worden vervangen door voordroogkuil.

Let op: Chronisch hoesten kan ook worden veroorzaakt door een allergie voor bijvoorbeeld mijt of schimmels in hooi. De paarden vertonen dan ook veelal een overgevoeligheid voor vliegen In dat geval bestaat de behandeling uit inhaleren en allergicur en hoestmix.

Let op: allergicur kan aanleiding geven tot een voorbijgaande verergering van de symptomen variërend van bulten tot kortademigheid. In dat geval is het raadzaam de behandeling één dag op te schorten om daarna de behandeling te hervatten.