De natuurlijke behandeling van diarree bij paard en pony

Bij diarree is de ontlasting / mest dunner dan normaal en is de frequentie van het mesten en de hoeveelheid mest toegenomen. De mest kan slap tot waterdun zijn. De oorzaak van diarree is een versnelde darmbeweging, waardoor voedingsstoffen en vocht minder goed worden opgenomen. De verstoorde absorptie kan vele oorzaken hebben, zoals een bacteriële (Salmonella) of virale infecties van het darmslijmvlies, worminfecties, afwijkingen van het voer (jong gras, kuilgras), nervositeit (paarden die voor een wedstrijd meer en dunner mesten en honden die een eind aan het wandelen zijn).

Bij worminfecties bij paarden ziet men geregeld “mestwater” vrijkomen voor het mesten. De mest zelf heeft een normale consistentie, maar steeds voor het mesten verliest het paard darmvocht. Hierbij wordt vaak de achterhand vies.

Behandeling: Bij diaree geeft men het dier stopcur in combinatie met digesticur. Een hond en kat moet men gedurende een dag laten vasten of alleen wat rijst geven en een paard kan men het beste alleen droog hooi geven.