De natuurlijke behandeling van ‘kissing spines’ bij paard en pony

‘Kissing spines’ is een syndroom waarbij de doornuitsteeksels van de borst- of lendenwervels elkaar raken. De wervelkolom van het paard bestaat van schoft tot kruis uit 12 borstwervels en 6 lende wervels. Deze wervels zijn opgebouwd uit een wervellichaam met aan de bovenkant de zogenaamde doornuitsteeksel en aan beide zijkanten een dwarsuitseeksel. De lengte van de doornuitsteeksels variĆ«ren van 20 cm (schoft oftewel borstwervels) tot 5 cm (lendenwervels). Bij het verkrampen van de rugspieren, zoals bij het in extreme mate in oprichting lopen van het paard, kunnen deze doornuitsteeksels elkaar raken. Dan spreken we van ‘kissing spines’. Deze aandoening is altijd een gevolg van een ander probleem elders in het lichaam, maar als deze toestand lang bestaat kunnen veranderingen aan de botstructuur optreden van deze doornuitsteeksels (botwoekering of botoplosing), waardoor het een primaire aandoening is geworden.

‘Kissing spines’ ziet men vaak achter de schoft en bij de overgang van borstwervels naar lendenwervels. Wanneer de borstwervels net achter de schoft elkaar raken, dan loopt het paard bij het werk veelal in sterke oprichting of houdt het hoofd hoog (komt bij het rijden nooit tot ontspanning). Bij een ‘kissing spines’ van de overgang borst-lendenwervels, heeft het paard altijd een maagprobleem.

Behandeling: De belangrijkste behandeling van een paard met ‘kissing spines’ is het aanpassen van de training. Het paard zal in eerste instantie tot ontspanning moeten komen, hetgeen het snelste te bereiken is door met losse teugel te rijden. Daarnaast is een lasertherapie aangewezen om de spierspanning van de rugspieren te behandelen, in combinatie met arthricur en massage met spiergel. Vervolgens zal aandacht moeten worden geschonken aan de primaire oorzaken.