De natuurlijke behandeling van koliek bij paard en pony

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn en krampen. Het paard heeft een verminderde eetlust, het gaat zweten, wordt onrustig en de buik kan opgezwollen zijn. Later zal het paard gaan rollen. Koliek kan een ware koliek zijn, veroorzaakt door problemen van maag en darmen of valse koliek, veroorzaakt door andere organen, zoals eierstokken, nieren en urinewegen, baarmoeder, testikels.

Oorzaken van koliek:

  • Maagdarmovervulling: Als een paard teveel mee in één keer krijgt, kan het zetmeel gaan klonteren in de maag. Het paard kan niet braken en zal geweldige pijnen voelen. Een teveel aan ruwvezels (door teveel stro eten en te weinig beweging) kan zich tevens in de dikke darm ophopen en koliek veroorzaken.
  • Zandkoliek: In de loop van de zomer kan de wei veranderd zijn in een zandvlakte. Met het afknabbelen van de laatste grassprieten of het eten van hooi vanaf de grond, slikt het paard veel zand door. Dit kan koliek veroorzaken, vooral voor pony’s die ‘s winters buiten lopen. Ook voedsel dient eerst zandvrij gemaakt te worden, voor het wordt gegeven aan het paard.
  • Krampkoliek: Het drinken van koud water en bevroren gras prikkelt de spieren van de darmwand en veroorzaakt hevige krampen.
  • Worminfectie: Bij een grote infectie kunnen spoelwormen de darmwand prikkelen of een darmafsluiting vormen en zo koliek veroorzaken. Ook lintwormen in de blinde darm kunnen geregeld aanleiding geven tot koliek. De rode bloedworm (Strongylus) kan doordat het beschadigingen aan de darmwand veroorzaakt kolieken geven.

Behandeling: Preventief dient men voeder altijd in meer en kleine porties te geven en te zorgen voor een goede weidegang. Regelmatig ontwormen is ook van cruciaal belang (elke 2-3 maanden). Wanneer het paard aan koliek lijdt, kunnen de ergste pijnen snel verholpen worden door gastricur in de mond te spuiten (om het half uur 4 ml in de mond spuiten).

Koliekgevoelige dieren kunnen tevens preventief worden behandeld door dagelijks gastricur en digesticur door het voer te geven.