De natuurlijke behandeling van losse knie / patella luxatie bij paard en pony

Het kniegewricht bevindt zich aan het achterbeen tussen het bovenbeen en het scheenbeen. Het kniegewricht bestaat uit twee gewrichten (1. tussen bovenbeen en scheenbeen en 2. tussen knieschijf en het bovenbeen). De gewrichten worden omgeven door een gewrichtskapsel, dat is verstevigd met gewrichtsbanden (binnenste band, buitenste band, voorste kruisband en achterste kruisband). Deze banden zorgen ervoor dat de knie stabiel is en niet naar voren of naar achteren kan schuiven of naar opzij knikt. De knieschijf glijdt met het buigen en strekken van de knie in een gleuf van het bovenbeen van boven naar beneden en weer terug. De knieschijf wordt op zijn plaats gehouden door middel van 3 banden (ligamenten). Bij een losse knie zijn de ligamenten van de knieschijf niet goed ontwikkeld of te slap en blijft de middelste ligament van de knieschijf haken achter een uitsteeksel van het bovenbeen. Wanneer de knieschijf niet direct losschiet, is sprake van een “knie op slot” = patella fixatie. De oorzaak moet worden gezocht in nog weinig ontwikkelde spieren en slappe ligamenten. Mogelijk is ook een erfelijke factor in het spel, omdat deze aandoening veel wordt gezien bij Shetlanders en Friezen.

Ziektebeeld: Een losse knie laten de paarden zien op een kleine volte, bij het achterwaarts gaan en kort draaien. Wanneer de knie op slot staat, staat het paard met het been gestrekt naar achteren en kan het kniegewricht en spronggewricht niet buigen. Door een schrikbeweging of een pas naar achteren kan de knieschijf weer los schieten. Soms is het mogelijk de knieschijf met de hand weer los te krijgen.

Behandeling: Het is heel belangrijk om het paard sterker te maken, zodat de banden en ligamenten meer op spanning komen. Hiervoor kan het beste veel worden gestapt op de harde bodem. Daarnaast moet de stand van de hoeven worden aangepast = binnen-voor kant van de hoef lager zetten. Ter ondersteuning heeft tendocur in combinatie met massage met tendogel een versterkende werking op de kniebanden.