De natuurlijke behandeling van mok bij paard en pony

Mok is een huidontsteking van de kootholte. Wanneer de ontsteking zich uitbreidt over het gehele onderbeen en in het bijzonder aan de voorzijde ervan, wordt van rasp gesproken. Beschadigingen van de huid in de kootholte kunnen gemakkelijk optreden door zand, modder, vuil of mest. Deze beschadigingen genezen in het algemeen slecht doordat deze huid intensief wordt bewogen, zodat micro-organismen makkelijk in de huid kunnen doordringen met een ontsteking als gevolg. Daarnaast zijn zonnebrand (witte huid is gevoeliger) en schurftmijt (veel beharing) predisponerende factoren.

Mok kan worden onderscheiden in “droge mok” = kortsvorming op de aangetaste huid en in “natte mok” = nattend eczeem van de kootholte. De aangetaste plekken zijn pijnlijk en in ernstige gevallen kan het paard licht kreupelen. Bij mok ten gevolge van schurftmijt jeuken de onderbenen sterk en worden het ene onderbeen geschuurd met het andere.

Behandeling: Droge mok wordt behandeld met Graphicur Ien de huid wordt gesprayed met wondspray. Natte mok wordt behandeld met Graphicur II en de natte plekken kunnen worden ingesmeerd met wondzalf. Ter ondersteuning voor de huidconditie kan dermacur worden gegeven.