De natuurlijke behandeling van nervositeit / angst bij paard en pony

Een paard is een vluchtdier, dat wil zeggen dat het bij angst zal wegrennen. Het paard is ook altijd beducht op gevaar en zal bij de minst of geringste voor hem onbekende omstandigheid waakzaam worden en eventueel wegspringen. Het ene paard is daar meer gevoelig voor dan het andere paard. Jonge paarden zijn nog niet ervaren en zullen bij de eerste wedstrijden wat angstig zijn en nerveus. Oudere paarden kunnen nerveus zijn wanneer zij lichamelijke problemen hebben. Vooral pijn geeft aanleiding tot nerveus of angstig gedrag.

Behandeling: De behandeling van een nerveus paard zal dan ook moeten worden gericht op de bijkomende problemen.

  • Merries met hormonale problemen worden behandeld met bronscur.
  • Paarden met een zogenaamde nerveuze buik (gevoelig bij het poetsen van de buik, korte en stijve gang van de achterhand, dun of veel mesten wanneer hij nerveus is) worden behandeld met stopcur en anemiacur.
  • Paarden die bij angst het hart in de keel hebben kloppen, een versnelde hartslag hebben en snel zweten worden behandeld met anemiacur, tranquicur en koffie.
  • Jongen, onervaren nerveuze paarden worden behandeld met tranquicur. Een half uur voor de wedstrijd 5 ml tranquicur in de mond spuiten.