De natuurlijke behandeling van nierproblemen bij paard en pony

Nierinsufficiëntie en ander ernstig nierlijden zoals die bij katten en honden vaak worden gezien, treden bij paarden zelden op. Wel ziet men geregeld paarden en pony’s die gevoelig zijn in het lendengebied van de rug, wat dan in verband wordt gebracht met een nierprobleem.

Wanneer deze gevoeligheid samen voorkomt met:

  • een te natte of te droge box,
  • kreunen bij het plassen,
  • gevoelig zijn op de voor de nieren specifieke stresspunten,
  • en bij het rijden, speciaal bij het doorzitten aanvoelen alsof je op een plank zit, dan heeft het behandelen van de nieren een positief effect. Alleen gevoelig in het lendengebied van de rug is te aspecifiek, omdat pijn van vele inwendige organen uitstralen naar dit gebied.

Anders dan bij de hond en de kat zegt een bloedonderzoek bij een paard niet veel. De voor de kleine huisdieren specifiek parameters voor het functioneren van de nieren (ureum, creatinine) geven bij het paard geen uitsluitsel over de gezondheid van de nieren. Daarom moet bij het paard worden uitgegaan van de hierboven beschreven kenmerken.

Behandeling: Paarden en pony’s die de hierboven beschreven symptomen in die combinatie hebben kunnen biologisch worden behandeld met urogenicur. digesticur heeft hierbij een zogenaamd reinigend effect, doordat tot enkele dagen na begin van de behandeling de urine erg sterk gaat ruiken.