De natuurlijke behandeling van osteochondrose (OC en OCD) bij paard en pony

Osteochondrose is een ontwikkelingsstoornis van het gewrichtskaakbeen van voornamelijk de gewrichten van de benen (elleboog, sprong, knie en kogels), waarbij het gewrichtskraakbeen een onregelmatige structuur/dikte heeft en/of scheurtjes heeft, waardoor onder invloed van belasting stukjes kraakbeen kunnen loslaten (osteochondrose dissecans = OCD). Osteochondrose ontstaat reeds tijdens het eerste levensjaar, of het dier kan er mee worden geboren. Tijdens het eerste levensjaar is herstel goed mogelijk, pas na 18 maanden leeftijd is herstel moeilijk.

De oorzaak moet worden gevonden in snelle groei, te weinig beweging tijdens de opfokfase, voedingsfactoren (overmaat aan koolhydraten en een verkeerde Calcium/ Fosfor verhouding), disbalans in insuline en schildklierhormoon (T4) hoeveelheid in het bloed, verdraaiing van het gewricht, erfelijke factoren.

Ziektebeeld: Osteochondrose kan symptoomloos verlopen en uit zich al op jonge leeftijd met een overvulling van het gewricht. Het veroorzaakt niet altijd een kreupelheid, maar het is onduidelijk hoe het zich in de toekomst ontwikkelt. Wanneer er een los stukje kraakbeen (chip) aanwezig is, dan kan dat afhankelijk van de plaats een ernstige kreupelheid geven. Deze kreupelheid ontstaat meestal plotseling en is na een rustperiode weer weg. Wanneer dan weer wordt gewerkt zal na verloop van tijd weer plotseling dezelfde kreupelheid optreden.

Behandeling: Osteochondrose kan biologisch worden behandeld met osteocur in combinatie met massage met tendogel. Een los kraakbeenfragment (OCD) kan het beste operatief worden verwijderd, waarna de nabehandeling kan plaatsvinden met osteocur.