De natuurlijke behandeling van pismerrie / nymfomanie bij paard en pony

Soms heeft een merrie met een eierstoktumor een verstoorde cyclus, is continu hengstig, of wordt helemaal niet meer hengstig. De tumoreus ontaarde eierstok kan soms zelfs mannelijk hormoon gaan produceren, waardoor de merrie hengstengedrag vertoont en de gezonde eierstok in activiteit wordt geremd. Daarnaast is het mogelijk dat de grootte van de tumor in de buik pijn veroorzaakt. De leeftijd waarbij de tumor het meest voorkomt is vijf tot negen jaar.

Sommige paarden vertonen pismerrie-gedrag ten gevolge van hun karakter. Hierbij zijn geen afwijkingen te zien aan de eierstokken of de baarmoeder.

Ook bij extreem hengstigheidsgedrag van de merrie gedurende de (regelmatig optredende) hengstigheid worden geen afwijkingen aan ovaria en baarmoeder gevonden. Wel wordt bij deze merries pijn aan hoofd en hals gevonden. Mogelijk wordt deze pijn juist tijdens de hengstigheid extra gevoeld. Een mogelijke oplossing is het fokken van een veulentje, hetgeen mogelijk is omdat er geen problemen zijn met de hormoonhuishouding.

Behandeling: Tumoreus ontaarde eierstokken zullen operatief moeten worden verwijderd. In alle andere gevallen kunnen de merries met bronscur worden behandeld.