De natuurlijke behandeling van slokdarmverstopping bij paard en pony

Wanneer een paard voer opneemt wordt het eerst door middel van de kiezen verkleind en vermalen, waarna het wordt doorgeslikt door de keel en via de slokdarm in de maag terechtkomt. Wanneer een paard moeite heeft met slikken kan het voorkomen dat de voedselbrok direct achter de keel in de slokdarm blijft steken. Krijgt het paard voer te eten dat erg veel en snel vocht kan opnemen (gedroogde bietenpulp), dan kan het gebeuren dat halverwege en net voor de maag de voedselbrok door het speeksel zo is gaan opzwellen in de slokdarm, dat het daar blijft steken.

Bij een slokdarmverstopping of bij kramp van de slokdarm maakt het paard kokhals bewegingen en verkrampt daarbij de onderhals. Vervolgens komt er speeksel, schuim en/of voer uit de neus. In het algemeen treden hierbij geen koliekverschijnselen op.

Behandeling: In eerste instantie zal men proberen om door middel van massage van de slokdarm de voerbrok verder te transporteren door de slokdarm. Het paard laten bewegen geeft ook aanleiding tot het opheffen van de verstopping. Anders zal door middel van een sonde (slang) de voedselbrok dienen te worden verwijderd via de neus. Ter nabehandeling is het gewenst gastricur te geven, omdat snel een ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm kan optreden, hetgeen ook weer aanleiding kan geven tot slokdarmproblemen.