De natuurlijke behandeling van wonden bij paard en pony

Een wond is een verbreking van de normale samenhang van de weefsel. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gesloten wonden (de huid is intact, maar de eronder liggende weefsels zijn kapot, zoals bij kneuzingen, verstuikingen en fracturen) en open wonden (de huid kapot is = oppervlakkige (schaaf)wond en eventueel ook de eronder liggende weefsels = diepe bijt- of draadwond. Huidwonden ontstaan meestal door geweld (trauma), zoals snijwonden, kneuswonden, bijtwonden en scheurwonden. Ook verbranding en sterke zuren kunnen huidwonden veroorzaken. Het risico van een open wond is dat een infectie met bacteriën gemakkelijk optreedt. De huid heeft namelijk een beschermende functie tegen het binnendringen van ziekmakende bacteriën. wanneer deze bescherming weg is, ligt de weg vrij voor bacteriën om zich ongebreideld te vermenigvuldigen in het onderliggende weefsel (= infectie), met als gevolg dat het lichaam zich gaat beschermen middels ontstekingsreacties.

Behandeling: De behandeling van een wond is er op gericht om de wond zo snel mogelijk te laten sluiten, zodat er geen besmetting kan optreden.

  • Schaafwond: wond reinigen en enkele keren per dag besprayen met wondspray eventueel in combinatie met wondzalf. Is de wond al wat geïnfecteerd, dan kan het zinvol zijn om de wond tevens in te smeren met spiergel, dat in een dergelijk geval een sterke en diep in de huid doordringende ontsmettende en verkoelende werking heeft.
  • Draadwond: is vrijwel altijd een gecompliceerde wond, dat wil zeggen dat de onderliggende weefsels zoals pezen en banden ook zijn beschadigd. Als de wond vers is en niet te veel vervuild kan worden overwogen om te hechten, anders moet de wond rijkelijk met wondzalf worden ingesmeerd en verbonden.
  • Brandwond: deze wond moet zo snel mogelijk worden gekoeld, door de verbrande huid dik in te smeren met spiergel. Later kan de wond verder worden behandeld met wondspray.

Let op: Ter ondersteuning van de wondgenezing geeft men dermacur, eventueel in combinatie met traumacur.