De natuurlijke behandeling van zomereczeem bij paard en pony

Zomereczeem is een reactie van de dunbehaarde huid bij paarden, waarbij het paard jeuk heeft aan de manen en aan de staartwortel. Deze jeuk komt in verschillende gradatie voor, van een plekje aan de manen tot aan de onderbuik. Deze aandoening komt alleen voor wanneer het warm is en de zon fel schijnt. Verder is het opmerkelijk dat vooral koudbloedachtige paarden (IJslanders, Fjorden, Haflingers, Shetlanders en Friezen) gevoelig zijn. Alhoewel gesteld wordt dat de jeuk een allergische reactie is op de beet van een mugje (Culicoides), is het meer aannemelijk dat er sprake is van een vorm van zonnebrand, dat leidt tot jeuk. De zonnebrand kan optreden door een allergische reactie op eiwitten in het voer.

Het paard heeft jeuk aan de manen en aan de staartwortel en in ernstige gevallen ook aan de onderbuik. Bij zomereczeem zijn alle delen van de huid, die dun zijn behaard aangetast, waardoor altijd zowel de manen als de staartwortel worden geschuurd. Door het jeuken en schuren zullen eerst de haren afbreken, maar bij ernstige jeuk schuurt het paard zich tot bloedens toe. Hierdoor ontstaan korsten en verwondingen om de manenkam en rond de staartwortel.

Behandeling: Sinds de introductie van de zogenaamde allergiedekens, waarbij de dunbehaarde huid (manen en staart) wordt bedekt, bestaat er een afdoende bescherming van het paard tegen de jeuk. Dit is echter geen behandeling, maar symptoombestrijding. Een behandeling zal moeten worden gericht op de overgevoeligheid van de huid voor de zon. Daarvoor adviseren wij het paard arm te voeren en digesticur te geven om de eiwitvertering te optimaliseren. Het paard dient ook veel beweging, dan wel geregeld werk te krijgen. Ter behandeling van de allergische constitutie van het paard, waardoor het zo gevoelig reageert, dient u allergicur te geven. Bij een lichte vorm van zomereczeem kan bij lichte jeuk de huid worden ingesmeerd met Huidolie, om de jeuk te verlichten en de huid soepel te houden.