Dog Balance hondenvoeding is een voor de hond volledig en uitgebalanceerd voer in de vorm van geëxpandeerde brokjes, in verschillende vormen met variërende energiewaarden, voor verschillende honden, afhankelijk van soort hond, grootte, training en leeftijd. Door de hoge energetische waarde en de lichte verteerbaarheid hoeft er maar weinig te worden gevoerd en rest er slechts een kleine hoeveelheid stevige ontlasting. De kans op maag- en darmproblemen is zo goed als nihil. Het is een complete voeding, zodat het niet nodig is om bij te voeren. Het wordt dan ook afgeraden om andere producten of vitaminepreparaten en kalk te geven. Wilt u de hond af en toe wat extra’s geven, geef dan wat pens eventueel aangevuld met rijst (Diet Balance-BioFlakes).

De krokante geëxpandeerde brokjes zetten na het opeten uit in de maag. Om ervoor te zorgen dat de voedselbrij in de maag niet uitdroogt, is het absoluut noodzakelijk om de hond voldoende vers drinkwater te geven bij het eten. Wanneer uw hond zijn voer naar binnen schrokt, zal de vertering niet optimaal kunnen verlopen. Het voer is dan niet goed voorgeweekt met speeksel. Het is dan verstandig de brokjes in warm water te weken alvorens aan de hond te geven.

Als de hond na het eten de neiging heeft om over te geven, geeft u hem dan een half uur voor het eten een boterham, eventueel besmeerd met boter. Hierdoor wordt de spijsvertering als het ware opgestart.

Na het eten is de maag van de hond veelal vol. Ter preventie van maagproblemen, zoals maagtorsie, is het noodzakelijk dat uw hond tot een uur na het eten rust neemt.

Hoeveel Dog Balance voeren.
Bij het voeren dienen een aantal richtlijnen in acht genomen te worden:

  1. Niet teveel voeren (d.w.z. teveel voeren leidt tot diarree)
  2. Geef de hond na de maaltijd minstens 1 uur rust.
  3. Beide regels zijn extra belangrijk voor pups. Deze dienen 4 à 5 maal per dag kleine porties gevoerd te worden. Ook pups moeten na het voederen minstens 1 uur rust hebben.
  4. Het is een complete voeding, zodat het niet nodig is om bij te voeren. Het wordt ook afgeraden om andere producten of vitamine preparaten en kalk te geven. Wilt u de hond af en toe wat extra’s geven, geef dan wat pens eventueel aangevuld met rijst en groenten (BioFlakes).
  5. De hoeveelheid voer die de hond nodig heeft wordt berekend naar het gewicht van de hond en naar de benodigde verteerbare energie (zie tabellen bij de verschillende voeders).

Waarom is dit zo belangrijk?
Als men een hond 10% teveel voeder geeft, neemt het dier ongeveer 50% meer water op. Hierdoor neemt de maag 60% in volume toe, het dier krijgt een opgeblazen gevoel en wil dit zo snel mogelijk kwijt. Dit uit zich soms in overgeven, meestal in diarree. Ditzelfde geldt wanneer de dieren na het voederen niet de tijd krijgen om het voedsel rustig te verteren.

Overgang naar Dog Balance.
Ook bij de overgang van verschillende voersoorten, is het van belang dit niet in één keer te doen, maar geleidelijk. Hierdoor is het risico op diarree geringer. Neem hiervoor minstens 5 dagen overgangstijd, waarin het oude voer langzaam vervangen wordt door het nieuwe voeder.

Bij overgang van het ene voer naar het andere, is het van belang dit niet in één keer te doen, maar geleidelijk. Hierdoor neemt de kans op diarree beduidend af. Neem hiervoor minstens 5 dagen overgangstijd, waarin het oude voer langzaam vervangen wordt door het nieuwe voeder. Een handig schema hierbij is het volgende (met als voorbeeld een hond die dagelijks 300 gr. voeder nodig heeft):

Dag 1: 4/5 oud + 1/5 nieuw (240 gr. + 60 gr.)
Dag 2: 3/5 oud + 2/5 nieuw (180 gr. + 120 gr.)
Dag 3: 50% oud + 50% nieuw (150 gr. van elk)
Dag 4: 2/5 oud + 3/5 nieuw (120 gr. + 180 gr.)
Dag 5: 1/5 oud + 4/5 nieuw (240 gr. + 60 gr.)
vanaf dag 6: 100% nieuw voer (300 gr.)