Cat Balance kattenvoeding is een voor de kat volledig en uitgebalanceerd voer in de vorm van geëxpandeerde brokjes voor kittens, volwassen katten en de oudere kat. Door de hoge energetische waarde en de lichte verteerbaarheid hoeft er maar weinig te worden gevoerd en rest er slechts een kleine hoeveelheid stevige ontlasting. De kans op maag- en darmproblemen is zo goed als nihil. Het is een complete voeding, zodat het niet nodig is om bij te voeren. Het wordt dan ook afgeraden om andere producten of vitaminepreparaten en kalk te geven.

De krokante geëxpandeerde brokjes zetten na het opeten uit in de maag. Om ervoor te zorgen dat de voedselbrij in de maag niet uitdroogt, is het absoluut noodzakelijk om de kat voldoende vers drinkwater te geven bij het eten. Wanneer uw kat moeite heeft met kauwen, zal de vertering niet optimaal kunnen verlopen. Het voer is dan niet goed voorgeweekt met speeksel. Het is dan en bij jonge kittens tot 3 maanden leeftijd, verstandig de brokjes in warm water te weken alvorens aan de kat te geven.

Hoeveel Cat Balance voeren.
Bij het voeren dienen een aantal richtlijnen in acht genomen te worden:

  1. Niet teveel voeren (d.w.z. teveel voeren leidt tot diarree)
  2. Het is een complete voeding, zodat het niet nodig is om bij te voeren. Het wordt ook afgeraden om andere producten of vitamine preparaten en kalk te geven. Wilt u de kat af en toe wat extra’s geven, geef dan wat vlees (hart) eventueel aangevuld met rijst en groenten (BioFlakes).
  3. De hoeveelheid voer die de kat nodig heeft wordt berekend naar het gewicht van de kat en naar de benodigde verteerbare energie (zie tabellen bij de verschillende voeders).

Waarom is dit zo belangrijk?
Als men een kat 10% teveel voeder geeft, neemt het dier ongeveer 50% meer water op. Hierdoor neemt de maag 60% in volume toe, het dier krijgt een opgeblazen gevoel en wil dit zo snel mogelijk kwijt. Dit uit zich soms in overgeven, meestal in diarree.

Ook bij de overgang van verschillende voersoorten, is het van belang dit niet in één keer te doen, maar geleidelijk. Hierdoor is het risico op diarree geringer. Neem hiervoor minstens 5 dagen overgangstijd, waarin het oude voer langzaam vervangen wordt door het nieuwe voeder. Een handig schema hierbij is het volgende:

Dag 1: 4/5 oud + 1/5 nieuw
Dag 2: 3/5 oud + 2/5 nieuw
Dag 3: 50% oud + 50% nieuw
Dag 4: 2/5 oud + 3/5 nieuw
Dag 5: 1/5 oud + 4/5 nieuw
vanaf dag 6: 100% nieuw voer.