Ik heb een vraag kunt u me wat meer vertellen over pyodermie. Een van onze pups uit een nest van 2 jaar geleden heeft dit volgens hun dierenarts, maar deze kon ons er weinig over vertellen. Ik wil graag willen weten of dit erfelijk is en hoe kan het (preventief) behandeld worden?

Pyodermie is een ettervormende huidaandoening, waarbij vaak over het hele lichaam kleine puistjes ontstaan. Deze huidontstekingen worden specifiek veroorzaakt door huidbacteriën van het soort Staphylococcen en/of Streptococcen. Deze komen normaal ook al voor op de huid in kleine getalen. Maar bij een verslechterde conditie van een dier, kunnen de bacteriën zich vermeerderen en pyodermie veroorzaken.
Op de vraag of dit erfelijk is, weet ik het antwoord niet zeker. Ik heb wel gehoord van een erfelijke pyodermie bij de Duitse Herder, bij andere rassen is mij dit niet bekend. In het algemeen wordt bij pyodermie antibioticum gegeven, maar dit kan een langdurig proces worden. De bacteriën zijn vaak resistent en derhalve werkt een antibioticum meestal maar kort, waarna weer een ander gegeven moet worden etc. Je moet ervoor zorgen dat het dier in een goede conditie blijft en de immuniteit verhoogd wordt. Dit kan op een natuurlijke wijze gebeuren door het volgende te doen:

  • Goed voer geven
  • dermacur voor de huid geven
  • wondspray ter desinfectie van de plekken gebruiken

Op deze manier heb ik een hond binnen 6 maanden beter zien worden, die daarvoor al 3 jaar ziek was, dus wellicht is dit het proberen waard.