Onze Mechelse herder, Laika, heeft problemen met het ophouden van haar plas sinds ze, 1/2 jaar geleden, gesteriliseerd is. Altijd na het slapen vinden we een klein plasje in haar mand. De incontinentie is momenteel goed onder controle te houden d.m.v pillen die ze dagelijks moet innemen. Nou is mijn vraag: is het ook mogelijk om dit via natuurlijke middelen op te heffen, ik wil haar liever niet haar hele leven onder de pillen hebben ?

ANTWOORD
Incontinentie betekent dat de blaas geen urine meer kan bewaren en ophouden. Er kunnen meerdere oorzaken zijn:

  • De spieren in de blaaswand of de sluitspier tussen blaas en urineleider werken niet goed (meer)
  • Een aangeboren afwijking in urineweganatomie. (Bekend bij de Siberische Husky)
  • Een urineweginfectie, blaasstenen en tumoren
  • Sommige ziekten veroorzaken incontinentie, omdat er een verhoogde urineproductie optreedt: o.a. hyperadrenocorticism, diabetes mellitus, nieraandoeningen, hypercalcemie en leveraandoeningen
  • Een neurologische aandoening (ruggemergziekte)

Bij gesteriliseerde teefjes komt vaak een niet goed functioneren van de kringspier voor. De incontinentie kan optreden vlak na de operatie, maar ook enkele jaren later. Omdat bij een sterilisatie meestal de baarmoeder wordt weggenomen, heeft dit gevolgen voor de oestrogeen-huishouding (vrouwelijk hormoon). Daarom reageren de meeste honden goed op therapie met oestrogenen. Een andere mogelijkheid is een beschadiging aan de urineleiders tijdens de operatie, wat zorgt voor een ontsteking.

Mijns inziens is het eerst van belang er zeker van te zijn dat Laika niet aan een andere ziekte lijdt, zoals suikerziekte. Incontinentie na sterilisatie is goed te behandelen m.b.v. een biologisch middel. urogenicur kan gebruikt worden voor allerlei urinewegaandoeningen en dus ook bij incontinentie. Om er zeker van te zijn dat de voortplantingsorganen van uw hond optimaal functioneren en er geen ontsteking meer is, is het verstandig eerst eveneens een kuur met bronscur te geven, waarna alleen met urogenicur verder gegaan kan worden. Vaak is het wel zo, dat urogenicur gegeven moet blijven worden om de incontinentie tegen te gaan. Maar dit lijkt me altijd nog beter dan een levenlang oestrogenen geven, met alle bijwerkingen van dien.