Wij hebben een Berner Sennenhond van 11 maanden. Zij heeft reeds 3 keer een kuur gehad met antibiotica vanwege dubbelzijdige oorontsteking. Weet u misschien wat de oorzaak hiervan kan zijn en of ik een natuurlijk middel preventief kan geven?

Een dubbelzijdige oorontsteking kan meerdere oorzaken hebben, zoals het voorkomen van mijten, schimmels en bacteriën, onderliggende oorzaken kunnen allergiën zijn en in uitzonderlijke gevallen zelfs een immuunziekte of slecht werkende schildklier. Zeker als de hond vaak last heeft van een (dubbelzijdige) oorontsteking, is het derhalve van belang je dierenarts de precieze oorzaak te laten achterhalen.

Een biologisch middel dat bij de behandeling en preventie van oorontsteking gebruikt kan worden is glandulacur, dit werkt ontstekingsremmend en gaat klierzwellingen tegen. Verder is het zaak de oren goed schoon te houden. Hiertoe kun je bij een optredende oorontsteking dagelijks de oren spoelen met de desinfecterende wondspray (in het oor sprayen en eventueel restvocht met een schone doek/tissue uit het oor verwijderen, hierna weer wondspray gebruiken en laten drogen).

De volgende preventieve maatregelen verkleinen de kans op het terugkomen van een oorontsteking:

  • De hond regelmatig ontvlooien, huisvesten in een goed geventileerde ruimte en goede voeding geven.
  • De oren goed schoonhouden (met de desinfecterende wondspray, of citroensap, dit zure huismiddel verkleint de kans op bacterie- en schimmelgroei)
  • De hond niet laten zwemmen, omdat dit de kans op een oorontsteking vergroot.