Wat zijn de symptomen van epilepsie bij een poes?

Bij echte epilepsie is er sprake van ongecontroleerde aanvallen of stuiptrekkingen/krampen, waarvoor geen oorzaak te vinden is, behalve dan een stoornis in de functie van de hersencellen.
Symptomen die kunnen optreden variëren sterk en echte epilepsie komt gelukkig niet veel bij katten voor. Bekende verschijnselen zijn: omvallen, hevige spierkrampen, kwijlen en urine of ontlasting laten lopen. Maar ook een plotse wisseling in gedrag of stemming, waarbij het dier niet bewust is van zijn bewegingen, een verandering in ademhaling en oogtrillingen komen voor. Dit alles kan sterk in duur en frequentie verschillen. Bij katten treedt vaak een verandering in bewustzijn op, waarbij dit kan variëren van bewegingloosheid tot bizar gedrag als rondjes rennen en onzichtbare objecten aanvallen. Dit kan gepaard gaan met gezichtstrillingen en kwijlen.

Wanneer uw poes dergelijke verschijnselen vertoont (zeker als dit vaker voorkomt), is het van belang naar een dierenarts te gaan. Deze zal dan eerst het dier onderzoeken op een mogelijke oorzaak voor deze aanvallen. Bijvoorbeeld een infectie, tumor, vergiftiging of voedselallergie kunnen ook zulke aanvallen veroorzaken.