Bij mijn paard (17 jaar) is arthrose geconstateerd. Hij liep al enige weken kreupel, de ene dag meer dan de andere. Als hij er geen last heeft is hij nog zo lekker fit. Is hier met homeopathische medicijnen nog wat aan te doen?

Arthrose is een chronische ontsteking van een gewricht, waarbij de structuur en functie van het gewrichtskraakbeen degenereert. De meeste dieren met arthrose kennen fasen van acute pijnsymptomen, afgewisseld met perioden van remissie. De pijn wordt waarschijnlijk hoofdzakelijk veroorzaakt door de ontsteking van de omliggende weefsels.

Er is helaas geen therapie waarvan is aangetoond dat deze de progressie tot staan kan brengen, laat staan kan genezen. Behandeling van arthrose heeft tot doel de pijn te verminderen en de gewrichtsfunctie te bewaren, zodat het dier weer vrijwel normaal kan functioneren.

De combinatie van de biologische tincturen osteocur met arthricur zorgt voor een verbeterde doorbloeding en een verminderde ontsteking van het gewricht en de omliggende weefsels. Veel paarden reageren ook goed op duivelsklauw, zodat zij geen chemische pijnstillers meer hoeven te krijgen. Dit kruid heeft een vergelijkbare werking als fenylbutazon en wordt vooral gebruikt als natuurlijke pijnstiller bij bot- en gewrichtsproblemen, zonder dat de bijwerkingen optreden zoals bij langdurig gebruik van corticosteroïden. Verder is het van belang om beweging te beperken om overmatige belasting van de gewrichten te voorkomen.