Ik heb fotos laten maken van mijn paard en nou zegt één veearts dat er tekenen zijn van hoefkatrol, hij ziet twee z.g.n. bolletjes (lollypops). Ik moet zeggen dat het op een röntgenfoto voor mij niet zichtbaar was, hij vermoedt dan ook dat het niet goed is. Een andere veearts heeft er niets in gezien en keurt de voet goed. Nu zijn de foto’s naar Utrecht gestuurd en het wachten is op een antwoord. Kunt u mij vertellen wat je bij hoefkatrol op een foto moet zien ? Het paard loopt goed en is 7 jaar.

Voor wat betreft hoefkatrolaandoening, is voor mij het belangrijkste of het paard klinische problemen heeft, d.w.z. kreupelt of overgevoelig loopt. Het belangrijkste symptoom is in het begin veel struikelen, alsof hij over een grassprietje nog struikelt. Doet het paard dit veel, dan is het zaak om aan een hoefkatrolontsteking te denken. Bevestiging van die diagnose krijg je door positieve buigproeven, geleidingsanesthesie (het onderbeen verdoven en kijken of het paard dan goed loopt) en röntgenfoto’s, waarbij iedere verandering aan het straalbeen (hoe klein of vaag dan ook) afwijkend bevonden wordt.

Probleem bij de beoordeling van röntgenfoto’s kan echter zijn dat deze vaak worden gemaakt voordat er sprake is van klinische afwijkingen. Deze foto’s worden dan beoordeeld op de mogelijkheid of het paard niet klinisch hoefkatrol gaat krijgen. Zijn de straalbeentjes of de foto’s (op welke wijze dan ook) afwijkend ten opzichte van een gaaf botje, dan wordt gezegd dat het paard gevoelig is voor hoefkatrol ontstekingen en op grond hiervan wordt een negatief advies gegeven. Omdat foto’s alleen vrij weinig zeggen, het is heel belangrijk om ook het paard zelf te zien en te onderzoeken.