Mijn 4-jarige ruin is altijd ontzettend makkelijk in de omgang geweest. Maar sinds hij in oktober weer op stal is gekomen, na een maandenlange weidegang, is zijn gedrag sterk veranderd. Hij schrikt van alles wat er om zich heen gebeurd en bijt nu zelfs regelmatig. Ongeveer een maand geleden zijn we met hem naar een kliniek geweest voor onderzoek, omdat hij onregelmatig liep bij de trainingen voor het inrijden. Nu is gebleken dat in zijn linkervoorknie een cyste in het gewricht zit en een los fragmentje in z’n knie. Ook is er een heel klein beetje arthrose ontdekt, maar dit is nog minimaal. De afgelopen 3 weken heeft hij rust gehouden (alleen stappen) en het gaat nu iets beter. De komende 3 weken moeten we het weer langzaam op gaan bouwen om te kijken of de pijn zich weer verergerd en of er eventueel een kijkoperatie aan te pas moet komen.
Mijn vraag is of zijn gedrag hiermee te maken heeft (gehad) en kan ik eventueel iets bij zijn voeding geven om de cysten te verminderen ?

Het is goed mogelijk dat de OCD (losse stukjes bot) veel pijn (stekende pijn) veroorzaakt (heeft). Mogelijkerwijs heeft je paard een klap tegen zijn knie gehad. Deze pijn leidt dan weer tot schrikachtig en bijterig gedrag. Om het proces in zijn gewricht tot rust te brengen, adviseer ik de biologische druppels osteocur i.c.m. duivelsklauw te geven, om vervolgens het stukje bot operatief te laten verwijderen.