Mijn paard kwam gisteravond helemaal zeiknat van het zweet (zelfs zijn manen waren zeiknat) de bak uit, daar had hij de middag gestaan. Op stal zakte hij door alle 4 zijn benen heen en draaide hij zijn ogen weg. Even later stond hij weer op en begon hij weer gewoon te eten. Ik ben sinds een maand over gegaan op veulen brok omdat ik had gehoord dat dat aanzet bij paarden. Hij staat ook sinds een maand op een nieuwe stal. Kan het dan ook stress zijn? Hij is 10 jaar oud, heeft wel sinds de laatste tijd een verminderde weerstand. Vorig jaar had hij last van luis en hij wordt snel erg mager.

Ik had de dierenarts gebeld en die zei dat het waarschijnlijk een epilepsie aanval was, maar dat heb ik nagezocht op internet en hoorde dat dat niet heel veel voorkomt bij paarden. Hij zei ook dat als het vaker voorkomt dat het misschien aan zijn hart ligt, dus dat er daarom een hartfilmpje gemaakt moet worden. Het is een draver ruin van 10 jaar oud. Bedankt!

De symptomen die je beschrijft duiden op problemen met het hart. Een lichte hartaanval is mogelijk de oorzaak van het door zijn benen zakken en even van de wereld zijn. Het kan zijn dat hij kort daarvoor hard heeft gerend in de bak, maar het probleem met het hart alleen kan ook aanleiding zijn tot overmatig zweten.

De slechte conditie, mogelijk ook veroorzaakt door het hartfalen, uit zich onder andere in het mager worden en de besmetting met luis. Epilepsie wordt bij paarden inderdaad zelden of niet gezien en bovendien wijzen de symptomen er niet op. Ook stress lijkt mij niet de oorzaak van dit probleem, omdat hij al langer een slechte conditie/weerstand heeft.

Mijn advies is om je paard voorlopig rust te geven en hem biologisch te behandelen met anemiacur, door twee keer daags 30 druppels Adnemiacur door het voer te geven. Daarnaast is het raadzaam hem herbalmix – conditiekruiden te geven, om zijn conditie en weerstand te verbeteren.