Sinds een jaar heeft mijn bijna 4-jarige Arabier (ruin) last van een huidaandoening. Het begint boven aan zijn rug en loopt in een bijna rechte lijn naar beneden langs het linkerachterbeen weer naar binnen. Het zijn een soort ophopingen van witte schilfertjes. Als je ze wegkrabt zit eronder een dicht schaafwondje. Na een paar dagen is het ook zo weer terug. De dierenarts heeft er naar gekeken en noemde het mud-fever, veroorzaakt door een combinatie van regen en stof. Het moest 2 weken lang worden schoongemaakt met betadine-shampoo. Dit heb ik gedaan, maar hielp niet. Weer de dierenarts er bij, nou moest ik 2 weken lang een zalf erop smeren waar antibiotica in verwerkt zat. Maar de bultjes komen net zo hard weer terug. Het lijkt geen schimmel, een ander paard dat er bij staat heeft er geen last van. Het paard zelf lijkt er geen last van te hebben, geen jeuk of pijn. Ik hoop dat u een oplossing heeft.

De huidaandoening zoals hier beschreven lijkt op een schimmelinfectie, dit hoeft niet altijd erg besmettelijk te zijn. Of een aspecifieke ontsteking van de huid, waarvan de oorzaak niet is te geven. Een bacteriële ontsteking lijkt het niet te zijn, omdat deze vrijwel altijd etterig en/of nattend met korsten is. Derhalve is een behandeling met antibioticum hierbij niet geïndiceerd. Wil je er zeker van zijn, dan kun je altijd je dierenarts vragen een huidmonster te nemen en te onderzoeken op het voorkomen van schimmels. Om te beginnen kun je de plekken elke dag met citroensap (sap van een verse citroen) insmeren (tegen schimmel). Daarnaast is het raadzaam de behandeling te ondersteunen met een biologische behandeling: elke dag anemiacur en dermacur door het voer geven om de algehele huidconditie te optimaliseren. Ik hoop dat hiermee het probleem verholpen zal zijn.

NB. Mud fever is de engelse naam voor mok. Aangezien de huidaandoening niet gelokaliseerd is aan de onderbenen, is deze benaming niet geheel correct.