Mijn 7 jarige ruin heeft een stofallergie. Afgelopen winter heeft mijn veearts dit geconstateerd nadat het paard langere periodes achter elkaar verschrikkelijk last had van een droge hoest en vastzittend slijm (zelfs gewoon bij het op stal staan stond hij continu te hoesten en te proesten). Vanaf maart staat hij op zaagsel en krijgt hij alleen nog maar nat hooi. Hierdoor was het hoesten binnen 2 weken helemaal verdwenen. Nu het zomer is staat hij bijna dagelijks een paar uur in het land en rijd ik met hem in de buitenbak. Toch merk ik dat hij gevoelig blijft voor stof en omdat ik heel bang ben dat hij tijdens de winter (als hij niet meer in het land staat en minder buitenkomt) weer begint met hoesten wil ik graag wat extra voorzorgsmaatregelen nemen. Zijn er natuurlijke middelen om vanaf het najaar aan mijn paard te geven om dit probleem te voorkomen?

Stofallergie is de benaming van het symptoom hoesten, met name wanneer het paard in een stoffige omgeving staat. De oorzaak kan gelegen zijn in het zich ontwikkeld hebben van een allergie voor schimmelsporen in het hooi of het stro. (Van schimmelig hooi of stro komt een donkergrijze stof af). Anderzijds kan door een (meestal virale) infectie een lichte ontsteking van het slijmvlies van de voorste luchtwegen zijn opgetreden. In een stoffige omgeving raken deze slijmvliezen geïrriteerd, waardoor de hoestprikkel wordt opgewekt.

In beide gevallen sprake van hoesten, vooral wanneer het paard in een stoffige of benauwde omgeving is. Een natuurlijke behandeling is hierbij mogelijk en bestaat uit: