Ik heb voor het eerst een merrie gekocht. Hoe kan ik zien wanneer en of ze hengstig is en wanneer is de hengstigheid abnormaal ?

De complete geslachtscyclus van de merrie duurt ca. 3 weken en begint in het vroege voorjaar. In het algemeen vinden in de periode van september tot maart geen of onregelmatige cycli plaats. De vruchtbare periode van de merrie wordt “hengstigheid” genoemd en duurt ca. 3-7 dagen (in het voorjaar kan het iets langer zijn). De merrie is dan onrustig, drukt ritmisch de schaamlippen naar buiten (=blitsen), er komt slijmuitscheiding uit de vulva en vaak urineert de merrie kleine hoeveelheden. Ook het gedrag kan veranderingen tonen: de merrie hinnikt veel en verzet zich bij het rijden vaak tegen beenhulpen en ze vertoont de stareflex.

De hengstigheid is abnormaal als de merrie niet of zelden hengstig wordt (minder dan 4 x per jaar), de kans op vruchtbaarheid is dan ook kleiner. Ook kan een merrie te vaak, te lang en te heftig hengstig zijn. De “pismerrie” is zeer lastig als ze hengstig is, vaak is deze merrie onhandelbaar en niet te berijden. Als een merrie vaker dan 12 x per jaar hengstig is (dus eigenlijk constant) en/of de hengstigheid altijd langer dan 1 week duurt, dan mag je ook spreken van een abnormale hengstigheid.

Zowel het uitblijven van de hengstigheid als het te hevig hengstig zijn kan vervelend zijn voor de eigenaar. Zonder hengstigheid zal een merrie nooit drachtig kunnen worden en een constant hengstige merrie kan amper bereden worden.