Ik ben de trotse eigenaar van een 13 jarige merrie, die helaas erg hengstig kan zijn. Ze heeft een nerveuze aanleg, kan erg slecht alleen lopen en is erg kleverig. Nu ben ik van mening dat er voor haar nerveuze gedrag en haar heftige hengstigheid een oorzaak moet zijn. Verdere kenmerken die me opvallen zijn: schrikachtig, soms veel mesten, kreunen tijdens mesten, neusuitvloeiing (soms witgeel), licht opgezette halsklieren, soms wat kortademig tijdens lichte training, soms veel winden en ze is de laatste tijd veel humeuriger. Ze heeft wel een goede eetlust en een glanzende vacht. Ze krijgt 2 maal daags brokken (1,5 kg per dag) en ruwvoer in de vorm van hooi. Heeft u enig idee wat er met haar aan de hand kan zijn ?

Het probleem dat het meeste opvalt is de overmatige hengstigheid en het nerveuze gedrag. Dit kan worden veroorzaakt door problemen aan baarmoeder en/of eierstokken. Bijkomende symptomen hierbij zijn vrijwel altijd: stijf uit de box komen en na 15-30 minuten lopen plots soepel lopen, zeer gevoelig aan de buik (vooral bij het aanleggen van de benen en bij het aan-galopperen) en eventueel zeer gevoelig op de rug in de lendenstreek. Daarnaast kan het ook zijn dat uw paard elders in het lichaam een pijnlijk probleem heeft, welke tijdens de hengstigheid extra wordt gevoeld, waardoor uw paard juist tijdens de hengstigheid erg nerveus wordt.
Uit de overige beschrijvingen blijkt dat bij uw paard in het bijzonder de slijmvliezen in slechte conditie zijn, waarbij de problemen aan de luchtwegen vooral belangrijk zijn (neusuitvloeing, opgezette speekselklieren en kortademigheid). Mijn advies is derhalve om ieder probleemgebied apart te behandelen, d.w.z. inhaleren i.c.m. hoestmix geven voor de luchtwegen, stopcur i.c.m. digesticur geven voor de darmen en de baarmoeder spoelen met bronscur en verder bronscur door het voer geven om de overdreven hengstigheids te verminderen.