Ik heb een paar vraagjes over mijn Haflinger merrie van 13 jaar. De pony is een beetje dun, je kunt haar ribben goed voelen en een beetje zien zitten, maar ze heeft ook een beetje een bolle buik (aan de onderkant), ze wordt regelmatig ontwormt en ziet er verder heel gezond uit (glanzende vacht, goede conditie, vrolijk) weet u misschien wat er aan de hand kan zijn met haar en of ik hier voor misschien een veearts kan laten onderzoeken, of is het allemaal niet zo erg? Ze krijgt verder 2 kg sportbiks per dag, granen, ongeveer een halve tot 1 kg peen, en 3 kg kuilvoer. ze beweegt ongeveer 3 kwartier tot een uur per dag (best intensief) in een bak die behoorlijk zwaar is.
Dezelfde merrie heeft in de zomer vaak last van dunne poep, dit komt zodra ze in de wei staat. Het is niet echt heel dun, maar ook niet stevig genoeg zoals het in de winter is, het is ook wat groenig van kleur. Kan het misschien aan de wei liggen of aan haar darmen of is het geen probleem ?

Het feit dat je pony in de zomer, wanneer ze gras eet, dunne mest heeft, wijst erop dat de spijsvertering niet optimaal verloopt. Dat wil zeggen dat ze het aangeboden voer niet goed verwerkt en het maagdarmkanaal snel overbelast raakt. Dit kan ook verklaren dat je pony wat aan de dunne kant is. Mijn advies is het rantsoen te verminderen tot 1 kg sportbiks en 3 kg kuilvoer en dit aanvullen met Paardenkruiden en digesticur, ter optimalisering van de darmwerking.