Mijn paard heeft bloedwormen gehad en is hier nu al 3 keer voor ontwormd. Volgens de laatste bloedonderzoeken is alles schoon en wormvrij. Wel is er nog een probleem: door de worminfectie heeft ze terugkerende koliek ongeveer om de 5 a 6 weken. Is er iets aan te doen ? De laatste tijd heb ik wel een goede indruk van waneer er echt een veearts moet komen maar het is niet leuk. Hopelijk is er iets aan te doen, want voor de rest is het gewoon een heel erg tof paard.

Dat je paard nu regelmatig koliek krijgt na die worminfectie wil helaas zeggen dat de darmen blijvend beschadigd zijn. Om de kans op koliekaanvallen te verminderen en de darmen te helpen, kun je het volgende doen: De voeding van het paard, indien nodig, aanpassen. Ik zou willen aanraden een kwalitatief goed voeder te geven met voldoende ruwvezels, zodat de darmen wel nog moeten blijven werken. Het voer kun je het beste verdelen over meerdere, kleinere porties per dag. Verder zorgen voor voldoende beweging. Regelmatig gekookt lijnzaad toevoegen helpt de darmwand te beschermen en digesticur kan gegeven worden om de spijsvertering te optimaliseren. Verder is het belangrijk het paard regelmatig te blijven ontwormen, zodat de darmen niet nog meer belast worden.

Heeft het paard dan toch een koliekaanval, dan kun je 2 ml gastricur in de mond spuiten, enkele keren binnen een paar uur. Dit helpt in de meeste gevallen voldoende, zodat er geen dierenarts aan te pas hoeft te komen.